Aktualności Satori

Congee z kaszy jaglanej na wiosenny detoks!

O tym, że kasza jaglana jest bardzo dobrym źródłem organicznego krzemu, a przy tym działa zasadotwórczo, pewnie wszyscy już wiedzą.

Czym zatem jest congee?

Congee to odpowiednik naszego kleiku, tradycyjnie robiony z ryżu. Jest do danie trochę jak zupa, od której Chińczycy zaczynają każdy dzień. Tłumaczenie słowa congee oznacza wprost „ryżowa woda”, zatem nie jest to danie smakowo zachęcające do jedzenia. W czym zatem tkwi fenomen i popularność tego dania wsród milionów ludzi? Odpowiedź jest prosta: congee doceniane jest za efekty zdrowotne oraz prostotę w przygotowaniu.

„Zwolennicy (..) postów, rozumiejący, że głodówki dobrze znoszone są tylko przez organizmy obficie zaopatrzone w czi i jang znajdą w congee potrawę, dzięki której mogą osiągnąć podobne uczucie lekkości (…) jak w trakcie postu, jednak bez niepotrzebnego osłabiania organizmu całkowitym zaniechaniem jedzenia. (B. Temelie, B. Trebuth, „Gotowanie według Pięciu Przemian”).”

Dziś prezentuję Wam congee z kaszy jaglanej, nie z ryżu. Korzyści zdrowotne: kasza jaglana działa na organizm zasadotwórczo, a także osuszająco (doskonały wybór w przypadku przeziębień pełnych wilgoci i śluzu), jest lekkostrawna, ale także odbudowuje energię i przywraca równowagę kwasowo-zasadową w ciele. Niestety – samo ziarno tak ugotowane jest mdłe i bez smaku. Warto więc przetwarzać je dalej, by było nie tylko zdrowe, ale i przyjemne w spożyciu.

Jak przygotować smaczne congee jaglane?

Przykładowe danie:

Congee z batatem

Składniki:

  • 2 garści kaszy jaglanej,
  • 1 mały batat,
  • 1 jabłko,
  • len, orzechy włoskie (lub inne nasiona),
  • skórka z dojrzałej mandarynki,
  • kurkuma,
  • masło i inne dodatki,

Wykonanie

  • Wymoczoną przez noc kaszę jaglaną wraz z orzechami/nasionami zaczynamy gotować
  • Gdy zacznie się gotować dorzucamy batata, jabłko, skórkę z mandarynki
  • Gotujemy do miękkości (ok. 15 – 20 min, ale możemy gotować dłużej 30 – 60 min)
  • Dodajemy przyprawy, masło i blendujemy.
  • Zajadamy z sezonowymi owocami, konfiturami.

W pierwotnej wersji congee z kaszy jaglanej należy gotować na maleńkim ogniu przez około 6 godzin, aż rozpadnie się na białawy kleik. Można zamieszać od czasu do czasu, ale nie jest to konieczne, jeśli kaszę gotuje się w garnku z grubym dnem. Proporcje kaszy do wody to 1:6. Przed gotowaniem kaszę warto dokładnie wypłukać lub przelać wrzątkiem, by nie była gorzka. Uzyskany kleik można łączyć z ulubionymi owocami lub warzywami.

Smacznego zdrowego!

Zdjęcie: freepik

Przepis zainspirowany wpisem od taijitu.pl